24 september, 2012

Sidetyper i nettkurs

Når du lager e-læringskurs med nettkurs123.no kan du velge mellom flere ulike sidetyper, slik at kurset blir variert og interaktivt.

Denne artikkelen går gjennom de ulike sidetypene som er tilgjengelige:



Standard (tekst og bilder)

Standard sidetype er en side med tekst, og eventuelt også bilder eller video. Innholdet legges inn via den integrerte tekstbehandleren:


Det er støtte for bruk av tekstformatering, lister, tabeller, linker, bilder, video, med mer.

Slik ser det ut for den som tar kurset:



Ekstern nettside

Denne sidetypen brukes for å vise innhold fra en annen nettside inne i ditt eget kurs. Du angir linken til den nettsiden du vil inkludere.


Slik ser det ut for den som tar kurset:



Filnedlasting

Denne sidetypen brukes når du ønsker at brukeren skal kunne laste ned en fil (for eksempel et PDF-dokument) og lese gjennom den som en del av kurset. Filen kan lastes opp eller det kan linkes til en ekstern fil.



Slik ser det ut for den som tar kurset:



Liste og/eller sjekkliste

En liste kan for eksempel være en samling med lenker til andre nettsider, en ordliste, eller en sjekkliste hvor kursdeltakeren må krysse av eller kvittere elektronisk. Listen presenteres som en del av kurset.


Slik ser det ut for den som tar kurset:


Mini-quiz

En mini-quiz er en side med et eller flere spørsmål, hvor kursdeltakeren får umiddelbar respons når han svarer. Denne sidetypen kan brukes til enkle kontrollspørsmål, mens sidetypen "Prøve" (se nedenfor) brukes til avsluttende/formell kunnskapstest.



Slik ser det ut for den som tar kurset:


Prøve

Denne sidetypen benyttes typisk i slutten av et kurs for å kontrollere at kursdeltakeren har tilegnet seg nødvendig kunnskap gjennom kurset. Prøven må bestås for at kursdeltakeren skal kunne fullføre kurset.



Prøver og kunnskapstester er nærmere beskrevet i denne artikkelen.


Utforsk bilde

Denne sidetypen brukes for å vise et bilde eller en illustrasjon. Man kan definere en eller flere regioner på bildet og skrive en tekst eller kommentar knyttet til denne, som deretter vil vises for kursdeltakeren når han utforsker bildet ved å bevege musen over de markerte områdene.



Slik ser det ut for den som tar kurset:





Dette var en gjennomgang av hvilke sidetyper du kan bruke når du lager nettkurs for opplæring av ansatte i din bedrift.

Registrer ditt firma nå for en gratis og uforpliktende demonstrasjon av nettkurs123.no.

15 juni, 2012

Spørsmålstyper i netteksamen

Nettbaserte prøver består som regel av flervalgsoppgaver (multiple choice), men når du lager kunnskapstester med læringsplattformen netteksamen.no kan du bruke flere andre spørsmålstyper. Denne artikkelen går gjennom de ulike spørsmålstypene som er tilgjengelige:



Flervalg (multiple choice)

Denne spørsmålstypen innebærer at den som tar prøven må velge mellom to eller flere ulike svaralternativer, og kun ett alternativ er riktig.

Slik ser det ut når du lager prøven:



Slik ser det ut for den som tar prøven:


Fritekst


Denne spørsmålstypen innebærer at den som tar prøven må skrive inn en kort tekst i en tekstboks. Det inntastede svaret blir sammenlignet med en liste over gyldige svar. Dersom flere ulike svar skal godtas, kan du skille de ulike riktige svarene med semikolon. Du kan også velge om det skal skilles mellom små og store bokstaver når svaret evalueres.

Slik ser det ut når du lager prøven:




Slik ser det ut for den som tar prøven:





Avkrysning


Denne spørsmålstypen innebærer at den som tar prøven kan krysse av for ett eller flere alternativer, og flere alternativer kan være riktige. Alle de riktige alternativene må være avkrysset for at svaret skal regnes som korrekt. Dersom det blir krysset av for et alternativ som ikke er riktig, blir hele svaret regnet som feil.

Slik ser det ut når du lager prøven:




Slik ser det ut for den som tar prøven:






Bildeutsnitt


Denne spørsmålstypen innebærer at den som tar prøven må markere et område på et bilde. Markeringen må være innenfor det området som er definert som riktig svar. Dersom området som markeres er helt eller delvis utenfor riktig svar, eller markeringen er for stor, blir svaret regnet som feil. Her kan du med fordel legge inn litt ekstra margin når du definerer riktig svar!

Slik ser det ut når du lager prøven:




Slik ser det ut for den som tar prøven:






Dra og slipp


Denne spørsmålstypen innebærer at den som tar prøven må koble sammen ulike alternativer som hører sammen, ved å bruke musen til å dra og slippe et alternativ med teksten det hører sammen med. Du angir de ulike alternativ-parene ved å bruke er lik (=) mellom dem.

Slik ser det ut når du lager prøven:




Slik ser det ut for den som tar prøven:





Essay


Denne spørsmålstypen innebærer at den som tar prøven kan skrive inn en lengre tekst (flere linjer). Essay-svar kan ikke vurderes automatisk, men du kan gå inn og vurdere (gi poeng til) disse svarene etter at prøvebesvarelsen er innlevert.

Slik ser det ut når du lager prøven:




Slik ser det ut for den som tar prøven:





Dette var en gjennomgang av hvilke spørsmålstyper du kan bruke når du lager prøver for å teste kunnskapen til ansatte i din bedrift. Du kan kombinere ulike spørsmålstyper i en prøve for å variere måten spørsmålene blir presentert på. Du kan også legge til bilder/illustrasjoner og eventuell innledende tekst til hvert spørsmål.

Registrer ditt firma nå for en gratis og uforpliktende demonstrasjon av netteksamen.no.



02 mai, 2012

Fra Powerpoint til nettkurs

Med læringsplattformen netteksamen.no kan du lage e-læring, nettkurs og kunnskapstester for ansatte i din bedrift.

Når du skal i gang med å lage e-læring kan du enkelt ta utgangspunkt i eksisterende kursmateriell som allerede finnes i ditt firma. Vi skal nå se hvor lett det er å gjenbruke innholdet i en Powerpoint-presentasjon, ved å la vår programvare konvertere Powerpoint-presentasjonen din til et ekte nettkurs.

Fordeler


  • Gjenbruk av eksisterende kurs- og læremateriell
  • All tekst og alle bilder blir konvertert
  • Konvertering fra "lukket" Powerpoint-format til åpent web-format
  • Presentasjonen/kurset kan nå vises på datamaskin (enten man bruker en Windows-PC, Mac eller Linux), nettbrett og mobiltelefon; når som helst og fra hvor som helst, med en hvilken som helst nettleser
  • Læringsplattformen holder oversikt over hvem som har gjennomgått kurset og hvor langt de har kommet
  • Du kan legge til kunnskapstester som en integrert del av kurset, for å sikre at dine ansatte har forstått innholdet i kurset
  • Etter at nettkursene er fullført, kan de når som helst repeteres, og brukes som oppslagsverk av de ansatte


Slik gjør du


Vi tar utgangspunkt i en typisk Powerpoint-presentasjon i vårt fiktive "Eksempelfirma AS".

Presentasjonen ser slik ut i Powerpoint:



Etter pålogging til netteksamen.no velger vi å opprette et nytt nettkurs, og angir navnet, i dette tilfellet "Introkurs for nyansatte".


Vi velger deretter hvilken fil vi ønsker å bruke som utgangspunkt for kurset, og velger altså da Powerpoint-filen.


Kort tid etter er Powerpoint-presentasjonen konvertert til et e-læringskurs. Hver side i presentasjonen tilsvarer en side i nettkurset.


En rask forhåndsvisning viser at tekst og bilder fra Powerpoint-presentasjonen er blitt konvertert:


Du kan tilpasse kurset ved å endre rekkefølgen på sidene, legge til nye sider eller endre innholdet på sidene. Du kan også legge til kunnskapstester hvor som helst i kurset. Redigering av sider i kurset er like enkelt som å bruke en tekstbehandler:


Når du er ferdig med kursinnholdet, melder du på dine ansatte som skal ta kurset. Hver kursdeltaker får automatisk melding om at de er påmeldt kurset, og etter at de har logget seg på kan de begynne å lese gjennom innholdet i kurset, og ta eventuelle kunnskapstester underveis eller til slutt:

Slik kan det se ut for kursdeltakeren. Du kan utforme hver kursside slik du vil, med tekst, bilder, tabeller, video og interaktive elementer. Læringsplattformen holder oversikt over hvor langt hver enkelt deltaker er kommet i kurset. Det er også mulig for kursdeltakeren å gå tilbake og repetere kurs som er fullført tidligere. Slik blir nettkursene i din bedrift også et oppslagsverk for de ansatte, som det er enkelt for deg å holde oppdatert og revidere ved behov.



Dette var en gjennomgang av hvordan du enkelt kan lage e-læring og nettkurs for ansatte i din egen bedrift ved å gjenbruke materiell som allerede finnes i Powerpoint-presentasjonen. Vår programvare konverterer Powerpoint-presentasjonen til et ekte nettkurs og holder i tillegg styr på hvem som har tatt kurset og hvor langt de har kommet.

Registrer ditt firma nå for en gratis og uforpliktende demonstrasjon av netteksamen.no.

01 april, 2012

Følg opp kurs med varslinger

Når du bruker netteksamen.no for å kartlegge og utvikle kompetansen i din bedrift, får du automatisk en god oversikt over hvilke avdelinger og ansatte som ikke har fullført obligatoriske kurs.

Dette skjer via varslingsfunksjonen:


Varslingene vises på din startside og gir en oversikt over de avdelinger og ansatte som du har tilgang til. Dette betyr at en avdelingsleder vil se sin avdeling og sine ansatte, mens en toppleder (eller personalavdelingen) vil kunne se hele bedriften.

Varslingene vises i form av trafikklys som med røde og gule lys indikerer at obligatoriske krav til kurs og kompetanse ikke er oppfylt, eller at tidsfristen som er satt for gjennomføring av kurs ikke er overholdt.

Systemadministratoren kan selv styre hva som skal vises som røde trafikklys, og hva som skal vises som gule trafikklys:



Man kan også velge å sende ut en oppsummering av varslingene via epost. Oppsummeringen blir sendt til alle ledere og inneholder kun varslinger som er relevante for den enkelte leder. Systemadministratoren velger hvor ofte slike oppsummeringer skal sendes ut.

Registrer ditt firma nå for en gratis og uforpliktende demonstrasjon av netteksamen.no.

14 mars, 2012

Kompetansestyring med netteksamen

Med læringsplattformen netteksamen.no kan du lage e-læring, nettkurs og kunnskapstester for ansatte i din bedrift.

Du kan også bruke løsningen til å kartlegge og holde oversikt over kompetansen til dine ansatte. Slik kan du påse at både lovpålagte og interne kompetansekrav er oppfylt.

1. Definer kompetanseprofiler

Kompetansekartleggingen kan begynne ved at man definerer hvilke kompetanseprofiler som er relevante for bedriften. En kompetanseprofil sammenfaller ofte med en jobb-rolle eller stilling (men kan også gå på tvers av disse).

I vår eksempelbedrift har vi definert følgende profiler: Kundebehandler, Lagermedarbeider og Selger. Eksempler fra andre bransjer kan være Prosjektleder, Systemutvikler, Regnskapsmedarbeider, Kunderådgiver, Sikkerhetsansvarlig, Sjåfør, osv.

Du kan opprette et ubegrenset antall kompetanseprofiler.


2. Koble kompetanse til profiler

Man definerer hvilken kompetanse som inngår i hver profil ved å koble ett eller flere kurs til profilen.

Et kurs kan være obligatorisk eller anbefalt for profilen.

Kurs kan være enten nettkurs (e-læring) eller klasseromskurs, eller en kombinasjon.



3. Koble ansatte til profiler

Hver ansatt kan kobles til en eller flere kompetanseprofiler.

Den ansatte meldes automatisk på de obligatoriske kursene som inngår i hans/hennes profil.

Etterhvert som kursene gjennomføres oppdateres profilstatusen til hver enkelt ansatt, og samlet for hele bedriften.



4. Få oversikt med profilmatrisen (kompetansematrisen)

Oversikt over hvem som har hvilken kompetanse vises enkelt og oversiktlig i en profilmatrise (kompetansematrise).


5. Drill ned for detaljer om hver ansatt

Fra matrisen kan man drille seg ned og se på detaljer for den enkelte avdeling og hver enkelt ansatt:



Slik kan din bedrift enkelt definere ønsket kompetanse, kartlegge kompetansen i organisasjonen og deretter følge opp at opplæring gjennomføres, slik at man når det påkrevde kompetansenivået.

Registrer ditt firma nå for en gratis og uforpliktende demonstrasjon av netteksamen.no.

27 februar, 2012

Bruksområder for nettkurs og netteksamen

Det stilles stadig flere krav til de ansattes kompetanse innenfor ulike bransjer, enten det er lovpålagte krav eller bedriftens egne regler.

Ved å bruke netteksamen.no kan ditt firma lage sin egen e-læring og dokumentere de ansattes kompetansenivå innenfor ulike kategorier:

  • Interne instrukser, prosedyrer og kontrollrutiner
  • Opplæring i nye dataprogrammer eller teknisk utstyr
  • Helse, miljø og sikkerhet (HMS)
  • Førstehjelpskurs og brannslukkingskurs
  • Rutiner for kundebehandling
  • Lovpålagte kurs, informasjonsskriv, osv.
Nettkursene kan avsluttes med kvittering for å ha lest kurset, og/eller en avsluttende kunnskapstest. Den ansatte kan også evaluere kurset og komme med anonym tilbakemelding for å forbedre opplæringen.


Gjennomføring av kurs og resultater fra kunnskapstester blir fortløpende registrert i systemet, slik at ledelsen til enhver tid har dokumentasjon over gjennomførte kurs og oversikt over hvilke avdelinger og ansatte som ikke har fullført obligatoriske kurs.

Registrer ditt firma nå for en gratis og uforpliktende demonstrasjon av netteksamen.no.

21 januar, 2012

Lansering av nettkurs123.no

Vi har nylig lansert nettsiden nettkurs123.no for å markedsføre den nye versjonen av vår nettbaserte løsning for e-læring og nettkurs. Dette er en tjeneste for små og store bedrifter som gjør det ekstremt enkelt å lage nettbaserte kurs, og følge opp at de ansatte gjennomfører opplæringen.


Hva kan nettkurs og netteksamen brukes til?

  • Måle kunnskapsnivå i bedriften for å kartlegge opplæringsbehov
  • Opplæring av egne ansatte
  • Lære om bedriftens rutiner og prosedyrer
  • Kunnskap om bedriftens produkter og tjenester
  • Opplæring ved innføring av nye datasystemer
  • Sertifisering
  • Dokumentere kompetanse i bedriften
  • Tilby eksterne kurs for samarbeidspartnere og kunder

Hvorfor bør din bedrift benytte nettkurs123.no ?

  • Bedriften betaler en fast lav pris.
  • Bedriften sparer masse tid og penger på flybilletter og hotell ved å redusere bruk av klasseromskurs.
  • Vi bistår gratis med å sette opp løsningen (firmalogo og farger, avdelingsstruktur, etc.).
  • Opplæringsansvarlig og/eller personalavdelingen kan selv lage kursinnhold. Det er like enkelt som å bruke en tekstbehandler.
  • Eksisterende kursmateriell kan konverteres fra Powerpoint-format.
  • Nettkursene kan inneholde quizzer og kunnskapstester som sikrer at den ansatte har tilegnet seg ny kunnskap.
  • Ledelsen får oversikt via sammendrag og statistikk, og kan drille seg ned i detaljerte rapporter.


Hvordan fungerer nettkurs123.no for de ansatte?

  • Ansatte får tilgang til løsningen via en nettleser. Det er ingenting å installere.
  • Løsningen fungerer utmerket på nettbrett, som for eksempel iPad fra Apple.
  • Hver ansatt blir automatisk påmeldt obligatoriske kurs knyttet til sin stilling eller jobb-rolle.
  • Ansatte kan selv melde seg på andre kurs via bedriftens egen Kurskatalog.
  • Det er ikke nødvendig å ta hele kurset på en gang. Den ansatte kan ta pauser eller gjøre andre arbeidsoppgaver i mellomtiden. Systemet husker alltid hvor langt den ansatte er kommet i hvert kurs.
  • Den ansatte beholder tilgang til kurset etter at det er fullført, og kan gå tilbake og repetere kursinnhold ved behov.

Er dette noe for din bedrift?

Se nettsidene våre og/eller kontakt oss for mer informasjon.

16 januar, 2012

Velkommen

Denne bloggen inneholder artikler og informasjon om e-læring, nettkurs og nettbasert kunnskapstesting for bedrifter, organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og skoler.